Hankkeet
Porukassa parempi – aivoterveyttä eläkevuosiin 2022-2025
Jämsän Muistiyhdistyksen Porukassa parempi–aivoterveyttä eläkevuosiin– hankkeen (2022-25) tavoitteena on ollut vahvistaa jämsäläisten eläkeläisten aivoterveyttä, ylläpitää ja löytää uusia tapoja lisätä osallisuuden ja merkityksellisyyden tunnetta, parantaa arjen sujuvuutta talous -ja digitaitoja kehittämällä sekä lievittää koettua yksinäisyyttä.
Vaikka moni odottaakin eläkkeelle jäämistä innolla, on työelämästä poisjäänti silti yksi elämän isoista muutoksista. Työn rooli arjen rytmittäjänä on niin suuri, ettei sen tilalle välttämättä heti löydy muuta. Eläkkeelle jääminen on myös mahdollisuus miettiä omaa arkeaan, panostaa terveyteensä ja tehdä asioita, joita pitää mielekkäänä.
Nyt hankkeen ollessa lopuillaan, on ilo huomata hankkeen vaikutuksia Jämsässä. Alusta asti toimintaa on suunniteltu kohderyhmän ehdoilla ja heidän kanssaan. Myös yhteistyö alueen yhdistysten, terveydenhuollon toimijoiden ja kaupungin kanssa on auttanut kohderyhmän tavoittamisessa ja tavoitteiden saavuttamisessa. Koska Jämsä on monitaajamainen kunta, on toimintaa järjestetty keskustan lisäksi 5 muussakin taajamassa.
Hankkeen aikana vertaiskahvilat ovat luoneet kohtaamispaikan ja rytmittäneet eläkeläisen arkea. Tärkeän keskustelun ja kahvittelun lisäksi vertaiskahviloissa on tutustuttu paikkakunnan kulttuuri- ja harrastusmahdollisuuksiin sekä perehdytty aivoterveyden teemoihin. Aivoterveysryhmissä paneuduttu syvemmin aivoterveyden käden elementteihin: ruokailuun, liikuntaan, sosiaalisiin kontakteihin, uneen ja rentoutumiseen sekä tehty aivotreeniä. Osallistujat pohtivat pieniä omaan elämään sopivia toimia, joilla voi edistää omaa aivoterveyttä ja toimintakykyä sekä lisätä aktiivisia vuosia eläkkeellä. Hanketyöntekijät ovat myös jalkautuneet Jämsän tapahtumiin ja pitäneet aivoterveysteemaisia luentoja, tavoittaen vuosittain yli 1500 jämsäläistä. Ehkä unohtunuttakin liikuntakärpästä etsittiin kokeilemalla uusia lajeja. Kuntosaliryhmiin osallistuneista yli puolet jatkaa omaehtoista harjoittelua ja sopii salitapaamiset yhdessä. Hankkeen ansioista Jämsään saatiin myös kokonaan uusi, iäkkäämmillekin sopiva ulkopeli, krolf. Toimintaan osallistuneet ovat löytäneet merkityksellistä tekemistä arkeensa myös vertaisohjaajuuden ja vapaaehtoistoiminnan kautta. Digiohjaus on auttanut vuosittain yli 200 ikäihmistä saamaan rohkeutta toimia digitalisoituvassa maailmassa. Ohjaus jatkuu hankkeen loputtuakin koulutettujen vapaaehtoisten voimin
Hankkeen tavoitteiden mukaisesti olemme onnistuneet lisäämään tietoisuutta aivoterveyden vaalimisesta, auttaneet osallistujia löytämään sisältöä omaan eläkeläisen arkeensa, parantaneet arjen sujuvuutta sekä vähentäneet toimintaan osallistuneiden yksinäisyyden kokemusta.